The Many Tree

Flexibele oplossing voor een groenere stad

2023 image The Many Tree w blur

Hoe vergroen je een continu veranderende stedelijke omgeving?

Een nieuwe woonwijk, een tijdelijk evenemententerrein, een stationsgebied dat volledig op de schop gaat: steden veranderen continu. Tegels eruit, planten erin? Zo simpel is vergroenen in die stedelijke omgeving dus niet. Hoe dan wel? Vanwege de steeds hetere zomers is een antwoord op die vraag hard nodig. Groen zorgt bovendien voor comfort, gezelligheid, schaduw en het heeft een positief effect op ons welzijn. Boomarchitect Joshua Russo-Batterham ontwierp daar met The Many Tree een slimme oplossing voor.

Over de boomlange houten installatie met zitbankjes woekeren verschillende planten, zoals de passieflora. De keuze voor de planten is afhankelijk van wat past bij de weersomstandigheden, bij de gemeenschap en bij de behoefte in biodiversiteit. The Many Tree doet het zónder wortels in de grond, de voedingsbodem van de boom zit in de houten installatie en werkt met principes uit de hydrocultuur. Kelders, leidingen en buizen onder de grond zijn daardoor voor deze boom geen belemmering. Nog een voordeel: dankzij de houten installatie en de geïntegreerde voedingsbodem is het verplaatsen van The Many Tree een fluitje van een cent. Zo past de boom perfect op plekken waar hij tijdelijk welkom is of steeds verplaatst moet worden.

The Many Tree Stationsplein Nick Bookelaar 09112023 02910

Over Studio JNRB

Studio JNRB ontwerpt en creëert innovatieve groene installaties, specifiek voor steden. Oprichter Joshua Russo-Batterham laat hiermee de grens tussen 'bebouwd' en 'begroeid' vervagen. De oplossingen zijn, met het oog op de complexe inrichting van (binnen)steden, tijdelijk, schaalbaar en flexibel. Plekken die voorheen onaangenaam aanvoelden, veranderen door de groene installaties in gezellige, gezonde en verkoelende plekken om te verblijven. The Many Tree is een eerste project van Studio JNRB; het onderzoek naar verschillende vormen van hybride groeimogelijkheden in de stad loopt. Zo kan er uiteindelijk zelfs een waar arboretum van groene installaties in de stad ontstaan. Om daarmee ook input te leveren voor de vraag: welke waarde kennen we toe aan groen in onze stedelijke omgeving?

Kijk voor meer informatie op jnrb.studio.

‘‘Als gemeente betrekken we Joshua bij de vergroeningsplannen voor het centrum. Niet alleen met The Many Tree, maar juist met zijn denkkracht op dit vlak.’’
Dennis Kaspori | Senior Adviseur Stedelijke Vergroening gemeente Eindhoven
The Many Tree Stationsplein Nick Bookelaar 04112023 02365
The Many Tree Stationsplein Nick Bookelaar 04112023 02364

Over de aanleiding

Stel: je groeit op in de Australische groene stad Melbourne, en dan nog wel in één van de zogenaamde green wedges van de stad. Je weet niet beter dan dat groen een belangrijk onderdeel is in je leven in de stad. Het zorgt voor verkoeling, je voelt er je prettig door en de stad ziet er met die bomen en planten ook gewoon mooi uit.

Zo start het verhaal van The Many Tree, bedacht en ontwikkeld door Joshua Russo-Batterham, die in Australië zijn opleiding tot architect afrondde. Een reis door Europa plantte het eerste zaadje voor The Many Tree. In Wenen verbaasde Joshua zich over hoe weinig ruimte voor groen er, los van perken en parken, in sommige straten was. Bovendien: als je groen aanplant, duurt het jaren voordat het effect heeft op het stadsbeeld. Dus ook nieuwe of herontwikkelde plekken in de stad voelen nog lang unheimisch aan. Wat als je daar met een tijdelijke, flexibele en schaalbare oplossing iets aan kunt doen?

Over het proces

Het idee

Groene daken, groene muren, groene bushokjes: dat is bekend terrein in steden. Maar in deze gevallen is het groen altijd ondergeschikt aan het ontwerp. Groen is dan leuk of prettig voor erbij, maar geen doel op zich. The Many Tree moest juist een statement op zich zijn, net zoals een boom, bos of park in de stad. Het idee voor een boomlange, houten installatie volgde daaruit. Want: zo'n installatie valt meteen op in het straatbeeld. Bovendien zorgt zo’n object voor schaduw – onder de overhellende delen kun je schuilen voor de zon – en heeft het de potentie om een verzamelplek te worden voor mensen die in de stad samenkomen.

‘‘Wat is de rol en functie van groen in onze steden? Met The Many Tree wil ik die vraag agenderen bij inwoners, architecten en overheden.’’
Joshua Russo-Batterham | Boomarchitect Studio JNRB

Het plan

Van het ontwerp, het ontwikkelen en in elkaar zetten van het eerste prototype van The Many Tree, de automatische bewateringsinstallatie, het onderzoek naar geschikte planten tot en met het onderzoek naar en de uitvoering van een geschikte voedingsbodem voor de boom: alles onderzocht en ontwikkelde Joshua Russo-Batterham zelf. Dat onderzoek deed hij op het buitenterrein van ‘The New Block’ op Strijp-S in Eindhoven. Daarmee was het onderzoek naar The Many Tree onderdeel van de Dutch Design Week 2022, aangezien The New Block hier als locatie aan deelnam. Iedereen kon Joshua daar aan het werk zien. Zo kwam hij in contact met interessante partners voor zijn project, zoals de gemeente Eindhoven, Eindhoven Design District en Next Nature.

The Many Tree is een modulair systeem, wat de installatie flexibel maakt. De keuze voor hydrocultuur zorgt voor gecontroleerde groei, en voor de mogelijkheid om snel veel planten te produceren op een klein oppervlak. Perfect voor steden, dus.

The Many Tree Stationsplein Nick Bookelaar 04112023 02325

De uitvoering

Voor begroeiing van The Many Tree koos Joshua in eerste instantie voor hop. Deze plant doet het goed in het Nederlandse klimaat en gedijt prima op een hydrocultuur. Bovendien is het plantje een vlotte groeier, waardoor je snel effect ziet. Leuke bijkomstigheid is dat je van de hopvruchten lokaal bier kunt brouwen of hopolie kunt maken. Inmiddels experimenteert hij met andere planten, zoals de passieflora en jasmijn. De keuze voor de planten is afhankelijk van wat past bij het weertype, bij de gemeenschap in een stad of gebied en bij de behoefte in biodiversiteit.

Met zijn hybride vorm van stedelijke vergroening (half gebouwd, half gegroeid) experimenteert Joshua op verschillende plekken in Eindhoven, zoals bij het Evoluon (als onderdeel van het Next Nature netwerk) en voor het centraal station van de stad. Daarnaast denkt hij mee over de plannen van de gemeente om de stad binnen de ring de komende jaren flink te vergroenen: een plan waarvoor de raad een flink budget voor heeft vrijgesteld. Met zijn onderzoek bouwt Joshua aan een waar arboretum van hybride vergroeningsvormen: ter inspiratie, om de discussie over de waarde van groen in onze steden te kickstarten en als praktische toepassing om steden daadwerkelijk groener te maken met een flexibele, schaalbare en tijdelijke oplossing.

Meer weten?

De frisse blik van een ontwerper zorgt voor verrassende oplossingen voor de meest uiteenlopende uitdagingen. Wil je meer weten over de mogelijkheden van ontwerpkracht voor jouw project?

Neem contact met ons op!