Over EDD

Eindhoven Design District is een initiatief van gemeente Eindhoven, Dutch Design Foundation (DDF) en Eindhoven365 om design en technologie in de stad een groter podium te bieden en ontwerpdenken te stimuleren bij bedrijven en overheden. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Regio Deal Brainport Eindhoven.

Over Eindhoven Design District

Eindhoven profileert zich als de designhoofdstad van Nederland, maar dit is niet voor iedereen voldoende zichtbaar. Met het project Eindhoven Design District brengen we het ontwerp-DNA van de stad naar de oppervlakte. We maken ontwerpen zichtbaar en beleefbaar. De focus van Eindhoven Design District ligt op de maatschappelijke en sociale meerwaarde van design: hoe draagt design bij aan duurzaam, slim en prettig samenleven?

Aanbod Eindhoven Design District

We zetten een aantal projecten, ontwerpers, objecten en locaties in de spotlights. Deze plekken, objecten of projecten staan symbool voor de grote meerwaarde van ontwerp en het rijke aanbod van design in Eindhoven. Zo draagt dit aanbod bijvoorbeeld bij aan de toekomst van de stad, biedt het een innovatieve oplossing voor een actueel probleem, daagt het ons uit om op een andere manier naar maatschappelijke vraagstukken te kijken, of maakt het design toegankelijk voor een brede doelgroep. Hierbij kijken we verder dan alleen maatschappelijk relevant design, want soms is design vooral mooi of verrassend.

Verbinding van design in de stad

Eindhoven Design District verbindt design in de stad. Enerzijds een letterlijke verbinding in de vorm van diverse routes voor inwoners en bezoekers, aangeboden via Thisiseindhoven.com. Anderzijds zorgt het project voor een figuurlijke verbinding: met Eindhoven Design District stimuleren we samenwerkingen tussen ontwerpers, overheden en het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld door ontwerp structureel een plek te geven in het beleid en de werkwijze van de gemeente, maar ook organisaties praktische handvatten te geven voor het betrekken van ontwerpers.

Wat gaan we concreet doen?

Eindhoven Design District stimuleert projecten met ontwerpkwaliteit en maatschappelijke meerwaarde, zodat we voor nog meer inspiratie zorgen. Dit doen we soms door het bij elkaar brengen van partijen, soms door het bijsturen van lopende projecten, en soms door cofinanciering. We ontwikkelen een toolkit die overheden en andere partijen helpt bij het inzetten van ontwerpdenken voor stedelijke ontwikkeling. Daarnaast slaan we de brug tussen ontwerpers en potentiƫle opdrachtgevers door te netwerken en bemiddelen. We tonen de kracht van ontwerp aan door met hele concrete voorbeelden te komen en een sterke visie te delen. Tot slot nemen we het grote publiek mee in dit verhaal door design laagdrempelig te maken en mensen te laten zien dat design overal om ons heen is en een positieve invloed heeft op ons leven.

Projecten

7c7f52812a154e6a8c9cca0ceb491dad7bd3dad8

Op de projectpagina vind je een greep uit de vele 'best practices' van het Eindhovense ontwerpveld. We nemen je mee door het hele proces: van vraag tot resultaat.

Projecten